Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κοινωνικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, διοργάνωσαν κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτος 2017-18, το Σεμινάριο «Έγκλημα και Κινηματογράφος Δ’ κύκλος: Κοινωνικές Αναπαραστάσεις του Σωφρονιστικού Συστήματος».

Επιστημονικά υπεύθυνοι του Σεμιναρίου ήταν η Καθ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Διευθύντρια του ΕΑστΕ και ο Ομότιμος Καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Χρήστος Τσουραμάνης.

Το Σεμινάριο ξεκίνησε στις 27/02/2018, ολοκληρώθηκε στις 29/05/2018 και λάμβανε χώρα κάθε Τρίτη 18.00-21.00 στο Αμφιθέατρο 2 του Παντείου Πανεπιστημίου. Στο Σεμινάριο συμμετείχαν, μετά από ανοιχτή πρόσκληση και αξιολόγηση των σχετικών αιτήσεων, συνολικά 77 άτομα (μεταδιδάκτορες, διδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες, τελειόφοιτοι μεταπτυχιακοί φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθώς και προπτυχιακοί φοιτητές, εδικοί επιστήμονες). 

Περισσότερα...

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Την Παρασκευή 11/5/2018, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου μας «Έγκλημα και Κινηματογράφος- Δ κύκλος : Κοινωνικές αναπαραστάσεις του σωφρονιστικού συστήματος»,  πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Τίρυνθας  καθώς  και στο Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Ναυπλίου. Οι επισκέψεις διοργανώθηκαν από τη Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας, Καθηγήτρια κ.Χριστίνα Ζαραφωνίτου και συμμετείχαν ο Ομ.Καθηγητής κ.Χρήστος Τσουραμάνης, η Δ/ντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Δρ.Ιωάννα Τσίγκανου, η Διευθύντρια του ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ Δρ.Φωτεινή Μηλιώνη, οι Επιστημονικοί Συνεργάτες του ΕΑΣΤΕ κ.κ. Ηλιοπούλου, Συρμαλή, Γιαννάκη, Παπαδημητρόπουλος και περίπου πενήντα φοιτητές και μέλη του Σεμιναρίου.

Στις αγροτικές φυλακές, πραγματοποιήθηκε αναλυτική ενημέρωση τη Διευθύντρια, Κοινωνιολόγο κα Ευαγγελία Κατερίνη, τον Αρχιφύλακα και την κοινωνική Λειτουργό κα Γεραμάνη, σχετικά με τη δομή, τις λειτουργίες και τη διαβίωση στο εν λόγω κατάστημα. Ακολούθησε επιτόπια επίσκεψη στους εξωτερικούς χώρους εργασίας των κρατουμένων όπου υπάρχουν οι αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, καθώς και στους εσωτερικούς χώρους του καταστήματος, όπου είναι εγκαταστημένη και  η σημαντική δομή του αρτοποιείου και του μαγειρείου. Κατά την επίσκεψή μας, συζητήσαμε με κρατούμενους και ενημερωθήκαμε για τη συνεργασία που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια μεταξύ του σωφρονιστικού καταστήματος και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την καλύτερη εκπαίδευση από ειδικούς Γεωπόνους.

Κατά την επίσκεψή μας στο έτερο κατάστημα των δικαστικών Φυλακών Ναυπλίου, μας υποδέχθηκε ο Διευθυντής κ.Μπαρμπαγιάννης, ο οποίος μας ενημέρωσε για τα προγράμματα που πραγματοποιούνται και ειδικότερα για το πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας που υλοποιεί το ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ με τη εκπαιδευτικό κα Δριβάκου.  Για το πρόγραμμα έγινε ενημέρωση από την ίδια καθώς και τους μαθητές της μέσα στο χώρο του δημοτικού Σχολείου, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κύριο Στ.Κοντονή, τον Απρίλιο του 2018. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα θέματα κοινωνικής επανένταξης από τη Διευθύντρια της ΕΠΑΝΟΔΟΥ κ. Φωτεινή Μηλιώνη και οι κρατούμενοι έλαβαν σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια.  Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου και των μαθητών του σχολείου της φυλακής και εκφράστηκαν προβληματισμοί τόσο για τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας του σχολείου όσο και για το πόσο σημαντική και δύσκολη είναι η επανένταξη μετά την αποφυλάκιση.

Από την πλευρά μας, προσφέραμε στους κρατούμενους και των δύο σωφρονιστικών καταστημάτων μικρά γλυκίσματα και τους διαβεβαιώσαμε ότι θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί η προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων εμπιστοσύνης και  της θετικής αλλόδρασης μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και κοινωνίας προς όφελος της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής επανένταξης.

 

Ευχαριστούμε θερμά τη διοίκηση και το προσωπικό αμφοτέρων των σωφρονιστικών καταστημάτων για την εποικοδομητική εκπαιδευτική εμπειρία.

 

Συλλογή Φωτογραφιών

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Αίτηση Συμμετοχής στον Δ' Κύκλο του Σεμιναρίου '' Έγκλημα και Κινηματογράφος''  με θέμα «Κοινωνικές αναπαραστάσεις του Σωφρονιστικού Συστήματος»

 ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Το Εργαστήριο  Αστεακής   Εγκληματολογίας  του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Εργαστήριο  Κοινωνικής  Πληροφορικής  του ΤΕΙ  Δυτικής  Ελλάδας  σας προσκαλούν στον Δ' Κύκλο του Σεμιναρίου '' Έγκλημα και Κινηματογράφος'' με θέμα «Κοινωνικές αναπαραστάσεις του Σωφρονιστικού Συστήματος», που θα υλοποιηθεί κατά το Εαρινό εξάμηνο του Ακαδημαϊκού Έτους 2017-2018.

 

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΕΑστΕ

Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας
Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Γραφείο Ε7 νεόκτιστου κτιρίου
Τηλ. 210 920 1795

Email: easte@panteion.gr 


Search